Kolda damar yolu varken gusül abdesti alınır mı?
Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yara sebebiyle sargı bulunması abdest ve gusle mani değildir.
Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?
Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve guslün yerini alan istisnai bir uygulamadır ve yalnızca belirli bir mazeret olduğunda yapılabilir. Abdest ve gusül için su yoksa veya kullanmanın bir yolu yoksa, her ikisini de yerine koymak için teyemmüm yapılır.
Sol el ile abdest alınır mı?
Çünkü sol elini kullanabiliyor. Temizlik işlemi sırasında sol eliyle su tutmak lekelere neden olabilir. İdrarını yavaş ve dikkatli bir şekilde yapar ve sağlıklı bir şekilde idrar yapmaya dikkat etmelidir.
Yüze su değmeden abdest alınır mı?
Yara yüzde veya ellerde ise etrafını yıkamalı, baş ve ayaklarda ise mesh etmeli, yaralı yerlerde ise cebir kurallarına uymalıdır. Mesele 335 – Abdest yerinde yara, irin ve kırık yoksa ve su başka bir sebeple bütün yüze ve kollara zarar verecek olursa teyemmüm yapılmalıdır.
Alçılı iken gusül alınır mı?
Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yaradan dolayı sargı varsa ve abdest veya gusül alırken yaraya zarar vermiyorsa, o sargı gevşetilir, altı yıkanır ve yaranın üstü meshedilir. Ancak sargının gevşetilmesi zararlı ise, sargı çözülmeden üzerine meshedilebilir.
Kolun cinsel organa değmesi abdesti bozar mı?
Dokunulan bölgenin cinsel bölgenin bir parçası veya çoğu/tümü olması önemli değildir. Bir kişinin sadece önüne değil, arkasına da dokunmak abdestinin bozulmasına neden olur. Aynı şekilde, eşinizin veya çocuğunuzun önüne veya arkasına dokunmak ve kendinize dokunmamak abdesti bozar.
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bundan dolayı kadınlar da, erkekler gibi, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık gördüklerinde abdest almaları gerekir.
Duş almak gusül yerine geçer mi?
Aslında Peygamber (s.a.v.) önce avret yerlerini yıkamış, sonra abdest almış, sonra başına su dökmüş ve bütün vücudunu üç defa suyla yıkamıştır. Eğer banyo arınma ve serinleme amaçlı ise bu gusül abdest yerine geçmez.
Zevk suyu gelmezse gusül gerekir mi?
– Namaza giriş sebebiyle gusül gerekmez. Mezi; şehvet anlarında (mesela bir erkeğin karısıyla flört etmesi sırasında) cinsel bir tat almadan ve cinsel organında herhangi bir sarkma olmadan (çünkü cinsel organ sarkması, meninin boşalmasından sonra meydana gelir) gelen ince, beyaza yakın bir sudur.
Sümkürmek abdesti bozar mı?
“Bizim mezhebimize (Şafii mezhebine) göre, bir kimsenin ön ve arka tarafı dışında bir yerden bir şey çıkarsa abdesti bozmaz. Mesela: hacamat kanı, kusmuk ve burun kanı… Bunlar küçük olsun, büyük olsun aynıdır.
Abdestte 3 kere yıkamak farz mıdır?
Sakalının arasına ve parmaklarının arasına hilal çizdiği, kulaklarının iç ve dışını meshettiği rivayet edilmiştir (Tirmizî, “Tahâret”, 23, 28, 30). Ayet ve hadislerden anlaşıldığı üzere abdestte yıkanması gereken uzuvları bir defa yıkamak farz, üç defa yıkamak ise sünnettir.
Ağza su vermeden abdest olur mu?
Bu konuda halktan gelen deliller daha güçlü ve daha kesindir. Abdest sırasında ağız ve burnu yıkamak sünnet olduğundan, buna göre hastalık, ameliyat veya herhangi bir sebep göstermeksizin abdest sırasında ağzına ve burnuna su almayı bırakan bir kimsenin davranışı abdestin sıhhatine aykırı değildir.
Ağza almak guslü bozar mı?
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve meni boşalırsa, cinsel sağlık konusundaki İslami hukuka göre gusül zorunludur. Ancak, sadece mezi (meni öncesi sıvı) boşalırsa, sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak gerekir.
Çamaşıra bulaşan beyaz akıntı ile namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Diş çektirdim kanama durmuyor abdest olur mu?
1.1.2. Diş çektiren bir kimsenin ağzından kan gelir ve çıkan kan tükürüğünde garip görünürse abdesti bozulur. Diş çekildikten sonra abdest almak isteyen bir kimse, ağzındaki yaradan dolayı enfeksiyon oluşması halinde ağzına su koymadan abdest alabilir.
Kolda serum varken abdest alınır mı?
Abdestte yıkanması gereken bir organa tedavi amaçlı sürülen merhem vb., ancak bir tabaka oluşturur. Maddelerin yıkanması tedaviye engel olmuyorsa, o organ yıkanmalıdır. Yıkamak zararlıysa, ıslak elle silinmelidir.
Kanama durmuyorsa abdest nasıl alınır?
Kanama devamlı ise, kişi özürlü sayılır ve özür dileyenlere tanınan kolaylıklardan faydalanır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/9). Şafiî mezhebine göre, önden ve arkadan gelen kan abdesti bozar. Ön ve arka dışında kalan yerlerden gelen kan abdesti bozmaz (Mâverdî, el-Havi’l-kebir, 1/199).
Koldan kan alınınca abdest bozulur mu?
“Doğru anlayışa göre, kan, kusmuk ve benzeri şeyler, ister küçük ister büyük olsun, abdesti bozmaz.”
Banyo yapmak gusül yerine geçer mi?
Ve bu normal bir davranış olarak kabul edilir. Dinimiz temizliği emretse de, bu genel temizlik meşrudur. Bu nedenle, temizlik veya serinleme amacıyla yapılan yıkanma ve gusül abdestin yerine geçmez.